Ankieta przeprowadzona przez Diabetes UK wykazała, że 20 proc. badanych nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż cukrzyca typu 2. może doprowadzić do takich komplikacji jak: amputacja, atak serca czy udar. Tylko 30 proc. respondentów wiedziało o groźbie utraty wzroku. Zaledwie 13 proc. ankietowanych było świadomych, iż cukrzyca w typie 2 zwiększa ryzyko śmierci – i to o 36 proc. w porównaniu do rówieśników.
Dopóki nie upadnie powszechne przekonanie o łagodnym przebiegu schorzenia, ciągle będzie postrzegane jako coś, czym nie trzeba się przejmować. Taki sposób myślenia może zrujnować życie – przestrzega Barbara Young, prezes Diabetes UK.
W cukrzycy typu 2 organizm pacjenta przestaje prawidłowo produkować insulinę, w typie 1 przestaje wytwarzać ją w ogóle. Większość diabetyków, bo aż 85 proc., zmaga się z pierwszym rodzajem choroby. Istotne jednak, że aż 80 proc. przypadków można było zapobiec zachorowaniom poprzez stosowanie się do odpowiedniej diety i regularne ćwiczenia fizyczne.
Ministerstwo Zdrowia przy współpracy z firmami z branży spożywczej przystąpiło do walki z otyłością, odgrywającą znaczącą rolę w powstawaniu cukrzycy typu 2. Jednym z podjętych działań jest zachęcanie brytyjskich rodzin do tego, by lepiej jeść lepiej, więcej się ruszać i żyć dłużej.
W cukrzycy typu 2 organizm pacjenta przestaje prawidłowo produkować insulinę, w typie 1 przestaje wytwarzać ją w ogóle. Większość diabetyków, bo aż 85 proc., zmaga się z pierwszym rodzajem choroby. Istotne jednak, że aż 80 proc. przypadków można było zapobiec zachorowaniom poprzez stosowanie się do odpowiedniej diety i regularne ćwiczenia fizyczne.
Ministerstwo Zdrowia przy współpracy z firmami z branży spożywczej przystąpiło do walki z otyłością, odgrywającą znaczącą rolę w powstawaniu cukrzycy typu 2. Jednym z podjętych działań jest zachęcanie brytyjskich rodzin do tego, by lepiej jeść lepiej, więcej się ruszać i żyć dłużej.
źródłó: http://bham.pl/wiadomosci/zdrowie/3247-liczba-cukrzykow-w-uk-wzrosnie-do-5-mln
"Ministerstwo Zdrowia przy współpracy z firmami z branży spożywczej przystąpiło do walki z otyłością..." wzruszyć się można jak te wszystkie firmy troszczą się o zdrowie klientów ;/
OdpowiedzUsuńJeść zdrowiej, wiele to ludziom nie powie. Prawda jest taka że rafinowany cukier to produkt który nie jest polecany nawet zdrowemu człowiekowi. Tak samo jak mleko pasteryzowane i homogenizowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
gdyby faktycznie ministerstwo zdrowia i te firmy
Usuńmiały w zamyśle dobro ludzi to po 1) większość śmieci w opakowaniach żywności nie byłaby na rynku/ a z tego co się słyszy to z roku na rok jeśli nie częściej są wyginane granice do których można stosować "dodatki" ;/ ... po 2) nawet przy takim stanie "rynku" powiedzieliby co znaczy zdrowe odżywiania/zdrowsze tj. kategorycznie unikać 90% żywności sprzedawanej powszechnie!
czyli tej za pomocą której wytruwają, podtruwają, kontrolują i bawią się
masami ludzi...
Bezczelne wołanie/zalecanie o zdrowe odżywianie to chamstwo i hipokryzja tych pachołków...
przykład Polski, gdzie ludzie mają prany mózg każdego dnia...
to jest dalszy etap programowania, kreowania rzeczywistości...
gdzie do lekarza specjalisty czeka się miesiącami / w większoś
... ludzi nie stac na nic , często nawet na podtrute jedzenie , zyją w strachu i niepewności, nerwicy
Usuńpo czym nie dziwota że potrzebują pomocy specjalisty... gdzie się nie dostana chyba że za.. rok, bo do prywatnego to nie ma za co gdzyż państwo łupi każdego...