Strony

niedziela, 15 września 2013

UE podwyższa normę radioaktywności w żywności


Zanim umieszczę informacje nt podwyższenia norm radioaktywności:

Każdy news, który codziennie niemal umieszczam powinien brzmieć: "Satanizmu ciąg dalszy". NWO dla wielu jest czymś abstrakcyjnym. Natomiast wytłumaczenie, iż to politycy są zaangażowani w system szatana, jest do zaakceptowania dla przeciętnego oglądacza 42 cali. Być może za 100 razem  jakaś dioda mądrości zabłyśnie. Wszak to głównie fani Gołoty, Dody Elektrody, Korwina Mikke, piłki nożnej i innych igrzysk dla mas będą musieli dokonać wyboru przyjęcia lub nie ZNAKU BESTII. Reszta będzie porwana. Nie mówię że ja będę porwany, ale jeśli nie będę, to zapewne przyjdzie mi przebywać wśród tych ludzi, więc wolę drążyć kropla po kropli, umieszczać newsy uświadamiające. I takie zadanie ciąży na nas. Podsyłajcie znajomym linki z różnych serwisów pokazujące kłamstwa tego świata i ich rzeczywiste przyczyny.

Chyba nigdy w historii świata nie były tak aktualne słowa Jana:

"Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli" 

oraz Mateusza:

"a co słyszycie na ucho, głoście na dachach"

i

"Przeto nie bójcie się ich; albowiem nie ma nic ukrytego, co by nie miało być ujawnione, ani nic tajnego, o czym by się dowiedzieć nie miano."





"Prawdziwe intencje politykȯw z Unii Europejskiej zostały właśnie całkowicie odkryte. Odpowiednim rozporządzeniem, wydanym w trybie PILNYM podwyższyli oni dopuszczalnąnormę radioaktywności w żywności z 600 do 12500 bekereli na kilogram !
Z dniem 27 marca 2011 roku Unia Europejska, w trybie pilnym (przyspieszonym), wprowadziła w życie nowe rozporządzenie dot. dopuszczalnej ilości radioaktywności w pożywieniu /(EU) Nr. 297/2011) /, nagle podwyższając tą granicę …. aż 25-krotnie !
Poprzednia granica była  ustalona na 600 bekereli na kilogram pożywienia i była już podwyższona, ze względu na przepisy unijne, nakazujące napromieniowywać każdą transportowaną żywność (w oparciu o niby nieobowiązkowy Codex Alimenatrius). Nowa “bezpieczna granica” to … 12500 bekereli na każdy kilogram pożywienia !!!
Tym razem nie ma przypadku ! Rozporządzenie już w tytule informuje, że podwyższenie normy związane jest z katastrofą w Fukushimie.
Dla każdego obywatela Unii Europejskiej powinno być już  w tym momencie całkowicie jasne, że politycy unijni nie kierują się dbałością o jego bezpieczeństwo i zdrowie, lecz tylko i wyłącznie o dobrą kondycję ich niektórych firm. Rozporządzenie to ma umożliwić kontynuację importu wielu artykułów z Japonii do UE i mimo znacznego napromieniowania oraz sprzedawanie ich obywatelom Unii jako „bezpieczne”i „przetestowane”.
Nie obawiajcie się, podejrzewam że niedługo dowiecie się z mediów, iż ekstremalne wręcz podwyższenie normy promieniowania jest tak naprawdę zbawienne dla nas wszystkich i nowa ustawa  ma tak naprawdę na celu polepszenie zdrowia obywateli UE.
Specjaliści od PR muszą tylko jeszcze wymyślić kilka dobrych sloganów w temacie, które będą mogły być później masowo powtarzane przez “neo-racjonalistow”.
Nas zastanawia tylko milczenie polskich polityków i cisza w polskich mediach…
Czyżby nie zamierzali poinformować nas o tej drobnej zmianie ?

Od Was zależy, co dalej z tą informacją zrobicie… 
Link do podobnej informacji w mediach niemieckich: 
http://www.newsecho.de/gesellschaft/panorama/6vIIz8vx6Sk/informationspolitik_kritisiert-foodwatch_radioaktive_grenzwerte_von_japan_lebensmitteln_erhoeht
Wielu z Was pisze do nas, iż wciąż nie rozumieją różnicy pomiędzy podawaniem wartości w bekerelach i w siwertach, oraz pytają o wpływ takiego promieniowania na organizm. Mamy nadzieję, że poniższy cytat z opracowania podpartego wieloma poważnymi (prace naukowe) linkami źródłowymi, pomoże Wam odpowiedzieć sobie na te pytania:
“Promieniowanie w postaci cząstek powoduje większe uszkodzenia w tkance biologicznej, niż promieniowanie fal elektromagnetycznych w odniesieniu do takiej samej porcji energii zaabsorbowanej przez materiał biologiczny.” - źródło link
Tu właśnie tkwi cała tajemnica: w bekerelach mierzy się aktywność radioaktywnych cząstek na metr3 powietrza, kg żywności i litr płynu. Za to w siwertach mierzy się siłę fal magnetycznych - czyli promieniowania tych cząstek w danym miejscu.



W moim poprzednim artykule już tłumaczyłem, że sama dawka promieniowania z zewnątrz nic nam nie mówi, ponieważ jest to tylko dawka fal magnetycznych. Zwiększenie jej natężenia i czasu działania, zwiększa ryzyko negatywnych zmian w organizmie człowieka. Dlatego krótkotrwały rentgen nam nie szkodzi, lecz wielokrotne jego powtarzanie na pewno spowoduje ciężkie zachorowanie.
Inaczej jest z radioaktywnymi cząstkami.  Tylko niewielka ilość wchłoniętych do organizmu cząstek silnie radioaktywnych, może poczynić spustoszenia w organizmie, ponieważ będzie tam silnie promieniować na komórki przez całe lata, uszkadzając je i doprowadzając do nieodwracalnych zmian (np. rak). Zwróćcie uwagę, że w nowej, dopiero co zaakceptowanej dawce promieniowania w pożywieniu, będzie znajdować się radioaktywny Cez 237 i Cez 234 o połowicznym rozpadzie 30 lat i potencjalnie dużo bardziej radioaktywny Pluton, o połowicznym rozpadzie liczonym w milionach lat. Raz pochłoniętych cząstek radioaktywnych, się już nie pozbędziecie !
Dlatego ogólnikowe twierdzenia medialne, że jakaś tam ilość bekereli w m3 powietrza jest dla człowieka bezpieczna, jest zwykłym nadużyciem, a dla mnie osobiście PODŁYM KŁAMSTWEM.
Wyjaśnienie do artykułu pt. UWAGA: UE w trybie pilnym ekstremalnie podwyższyła normy promieniowania !”, z dnia 31 marca 2011 roku:
Wiele osób pisze do nas, że w podanym przez nas rozporządzeniu EU Nr. 297/2011 nie może doszukać się nigdzie wzmianki o podwyższeniu norm, o którym wspominamy w naszym artykule.
Link do polskiej wersji rozporządzenia: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex%20UriServ.do?uri=OJ:L:2011:080:0005:0008:PL:PDF
Dlatego tez spieszymy wyjaśnić, iż:
1. Przed datą omawianego rozporządzenia EU Nr. 297/2011, Unie Europejska obowiązywały normy z 2008 r. Nowe, omawiane właśnie rozporządzenie zmieniło jednak ten stan rzeczy i powołało się na już długi czas nieobowiązujące ustalenia zawarte w kryzysowych rozporządzeniach z lat 1987 i 1989, a uchwalonych ze względu na sytuację kryzysową w Europie, powstałą po katastrofie nuklearnej w Czarnobylu.

Inaczej mówiąc, aktualne rozporządzenie EU Nr. 297/2011 przywróciło normy z tamtych, kryzysowych lat, które dopuszczają 10 krotne zwiększenie normy (patrz niżej), uznając tym samym aktualną sytuację za kryzysową. Z ta decyzja właśnie nie zgadza się Organizacja Food Watch, będąc zdania że relatywnie niski import artykułów spożywczych  z Japonii nie stwarza sytuacji kryzysowej na rynku żywnościowym Europy . Dla przykładu, USA wprowadziło całkowity zakaz importu artykułów żywnościowych na swój rynek.
2. Powyższa ustawa powołuje się więc na ustalenia z lat ‘80 XX wieku. W roku 1987 i 1989, ze względem na katastrofę nuklearna w Czarnobylu i poważne zagrożenie zakłócenia dostaw żywności do wielu krajów Europy, kraje Europy Zachodniej wydały specjalne rozporządzenie NR 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r., o ustanowieniu „kryzysowych norm” na radioaktywność w artykułach spożywczych, podwyższając jej poziom dla niektórych artykułów wymienionych w rozporządzeniu 3954/87 nawet 10 krotnie.
W artykule 2 tego rozporządzenia ustanowiono, że:
Dla środków spożywczych o mniejszym znaczeniu wymienionych w Załączniku maksymalne dozwolone poziomy stanowią 10-krotność poziomów mających zastosowanie do „innych środków spożywczych z wyłączeniem środków spożywczych o mniejszym znaczeniu”, wymienionych w Załączniku do rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87 lub zgodnie z rozporządzeniami przyjętymi na podstawie art. 3 tego rozporządzenia.”

Artykuł1 tegoż samego rozporządzenia przekierowuje nas na rozporządzenie  3954/87:
Wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu, ustalony zgodnie z art. 7 rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87, zamieszczony jest w Załączniku.”
3. Musimy więc wrócić do rozporządzenia nr. 3954/87:
W rozporządzeniu tym przedstawiono tabele artykułów, w których ustalono „normalna”- nie podwyższoną jeszcze zawartość promieniowania:
Poniżej tabela, której normy podwyższono 10-krotnie rozporządzeniem, przesłana nam przez organizacje Food Watch:
Comparison maxim permitted levels of contamination of foodstuff EU - Japan
values in bq/kg or bq/l
General Food
Milk and dairy
Infant food
Water / Liquid foodstuff
EU
Japan
EU
Japan
EU
Japan
EU
Japan (2)
Iodine
I-131
200
200 (1)
500
300
150
100
500
300
Cesium
Cs 134 - 137
1250
500
1000
200
400
n.a
1000
200
Plutonium and transuranic elements
Am, Pt
80
10
20
1
1
1
20
1
Strontium
Sr-90
750
n.a
125
n.a
75
n.a
125
n.a
(1) For vegetables except root vegetables and tubers - does not include grains, meat and fish as the EU value
(2) For drinking water - not specified for other liquid foodstuff
Source EU Values: Commission Implementing Regulation (EU) No 297/2011 of 25 March 2011imposing special conditions governing the import of feed and food originating in or consigned from Japan following the accident at the Fukushima nuclear power station. This regulation to values under Council Regulation (Euratom) No 3954/87 of 22 December 1987 laying down maximum permitted levels of radioactive contamination of foodstuffs and of feedingstuffs following a nuclear accident or any other case of radiological emergency.
Source Japanese Values: Notice No. 0317 Article 3 of the Department of Food Safety - 17 March 2011
Wniosek końcowy: 

Samo rozporządzenie EU Nr. 297/2011 nie podaje dopuszczalnych wartości promieniowania, ale poprzez odwołania do odpowiednich wcześniejszych (kryzysowych) rozporządzeń, “de facto” ustala je wg. norm w tych wcześniejszych rozporządzeniach określonych, tzn. 10 krotne podwyższenie norm. Z powyższej tabeli wyraźnie wynika, że dopuszczalna zawartość 2 odmian radioaktywnego  Cezu podwyższono z 1250 bekereli na kilogram do 12500 bekereli na kilogram pożywienia. Proszę tez wziąć pod uwagę, że odpowiednimi załącznikami rozszerzono listę „mniej ważnych produktów”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Błogosławieni pokój czyniący, albowiem oni synami Bożymi będą nazwani."

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.