niedziela, 28 lipca 2013

Ohyda w piwie. Zamiast chmielu dodają bydlęcą.

Żółć bydlęca. Piwo dla bydląt. Termin znany: "goje są jak zwierzęta".

Kiedyś o tym napisałem. Teraz zajmują się tym media bestii...:



"
W Polsce wzrasta z roku na rok ilość browarów warzących piwa. Złocisty trunek zalewa dosłownie sklepowe półki, dlatego Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, postanowiła sprawdzić, jakiej jakości piwo nam sprzedają - donosio portal strefabiznesu.pl.
O zgrozo, wynik tej kontroli jest porażający. Po skontrolowaniu 27 browarów, odechciewa się pić piwa. No bo jak się nim raczyć z przyjemnością, kiedy zamiast chmielu - tego co widzimy niemal w każdej reklamie piwa - dodaje się... sproszkowaną żółć bydlęcą, która daje kolor i goryczkę. Bo taniej.
Okazuje się, że aż jednej czwartej piw skontrolowanych prez Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, trunek nie spełniał wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych, a 43 procent było źle oznakowanych. Jesteśmy notorycznie oszukiwani choćby co do zawartości ekstraktu brzeczki, alkoholu, ale też samego składu piwa. To właśnie owa brzeczka podstawowa jest jednym z podstawowych wyznaczników jakości piwa. Ilość użytego ekstraktu wpływa na treściwość piwa, a więc to czy jest ono lekkie bądź ciężkie - cytuje wyniki kontroli strefabiznesu.pl
Owa brzeczka wpływa też na siłę profilu aromatyczno-smakowego oraz zawartość alkoholu. Jej zaniżona lub zawyżona zawartość świadczy albo o nie przestrzeganiu receptur, albo o nieprawidłowym ich opracowaniu albo wreszcie o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego. W wyniku kontroli ustalono, że niektóre gatunki piwa nie spełniały też wymagań w zakresie barwy, kwasowości ogólnej oraz pienistości.
Inspekcja nałożyła na browary wysokie kary, ale jak się to ma to przychodów producentów. Można mieć poważne obawy, że nadal wolały będą one płacić te kary, niż produkować piwo, tak wszyscy chwalą się w reklamach

źródło: http://pieniadze.fakt.pl/Zla-jakosc-piwa-produkowanego-w-Polsce-barwia-je-bydleca-zolcia,artykuly,221860,1.html

2 komentarze:

  1. Dlaczego nie podają nazw piw, które są robione w ten sposób ?? Wiadomo byłoby, czego nie kupować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolega Tomek w tej sprawie zadzwonił do G.I. do Pani naczelnik Aleksandry Szymańskiej.

    Czego efektem jest taki @ z zapytaniem, myślę iż wszyscy powinniśmy wysłać takie pisma.

    sekretariat@ijhars.gov.pl

    Szanowna Pani Naczelnik,

    Po zapoznaniu się z artykułem: "Ohyda w piwie. Zamiast chmielu dodają bydlęcą...", zamieszczonym na stronie:

    http://pieniadze.fakt.pl/Zla-jakosc-piwa-produkowanego-w-Polsce-barwia-je-bydleca-zolcia,artykuly,221860,1.html
    i
    http://detektywprawdy.blogspot.com/2013/07/ohyda-w-piwie-zamiast-chmielu-dodaja.html#comment-form

    proszę o udostępnienie mi pełnej listy browarów i piw, które produkują a które nie spełniał wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych określonych normami.
    Jestem konsumentem i mam prawo wiedzieć, które browary mnie oszukują i na tej podstawie decydować o kupnie lub nie ich produktów.
    Jeśli nie otrzymam pełnej i wyczerpującej informacji na ten temat, proszę o podanie dokładnych powodów takiej odmowy. Posłuży mi ona do zainteresowania mediów tą sprawą.

    Z Poważaniem

    Tomasz Ślażyński


    OdpowiedzUsuń

"Błogosławieni pokój czyniący, albowiem oni synami Bożymi będą nazwani."

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.